Изследваха останки на древен човешки вид в Хималаите
Секция: Наука
03 Май 2019 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследваха останки на древен човешки вид в Хималаите

/КРОСС/ Долна челюст с големи зъби, открита в пещера на 3300 м надморска височина, свидетелства, че Денисовският човек е живял на Тибетското плато преди 160 000 години, предаде АФП. Откритието е изненадващо за учените.

Изследването на фосила показва, че денисовци - изчезнал вид, идентифициран през 2010 г. въз основа на ДНК анализ на костица от пръст, открита в Денисовската пещера в Алтайския край в Русия, са живели не само в Южен Сибир, но и в Китай. Тези далечни братовчеди на човека са се приспособили към живот на голяма надморска височина далеч преди появата на съвременни хора в района.
 
Този път заключенията не са въз основа на ДНК анализ, а вследствие на извличане на протеини от кътник в челюстта. За целта е използвана нова технология, разработена от екипа на Жан-Жак Юблен от института "Макс Планк" по еволюционна антропология в Лайпциг.

Откритието е важно, защото досега палеоантрополозите разполагаха единствено с костици от Денисовската пещера и това не позволяваше да се научат повече неща за вида. Известно е също, че следи от ДНК от денисовци са открити в днешни популации хора в Азия, по-специално в Тибет и районите наоколо. Коренното население на Австралия и Меланезия е съхранило най-много следи от ДНК от денисовци.

"Трябва да е имало денисовци извън пределите на Алтай, вероятно в голяма част от континентална Азия, за да може тръгналите да колонизират Австралия представители на Хомо сапиенс да ги срещнат", отбеляза палеоантропологът Юблен.
 
Фосилизираната долна челюст е открита в пещера в китайската провинция Гансу. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".