На световния ден за свободата на пресата: нищо фалшиво за нарастващите опасности
Секция: Анализи
03 Май 2019 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На световния ден за свободата на пресата: нищо фалшиво за нарастващите опасности

/КРОСС/ На 3 май се отбелязва Световният ден за свобода на пресата. По този повод ви предлагаме част от коментара на Дейв Калоуей, президент на Световния форум на издателите, организация в рамките на Световната асоциация на издателите на вестници и новини.

Изминаха седем месеца, откакто Джамал Хашокжи, саудитски журналист и дисидент, бе брутално убит в консулството на страната в Истанбул. Разчлененото му тяло все още не е намерено. Саудитското кралско семейство остава главният заподозрян. Но за пътуващите по света капиталисти, търсещи възможност в Рияд, всичко е както обикновено, отбелязва Калоуей.

Основателят на BlackRock Лари Финк наскоро каза пред "Ню Йорк таймс", че иска да привлече саудитците, вместо да ги избягва заради каквито и да било вътрешни проблеми, довели до убийството на уважаван представител на пресата и колумнист във "Вашингтон пост". Други компании, включително Google, Softbank и HSBC, също планират бизнес начинания със саудитците, съобщи "Таймс".

На световния ден за свобода на пресата, докато повече от 250 журналисти по света гният в затвори на места като Турция, Китай и Египет и стотици други рискуват ежедневно живота си, за да поднесат истината на своите читатели, е важно да станем и да го назовем така, както е – гола и безочлива алчност за сметка на правосъдието.

Тези компании, толкова опитни в изцеждането на последния долар на масата за договаряне, не са там, за да преговарят за казващите истината. Всичко е за пари и саудитците го знаят. Светът е трудно място, казват те. Но посланието, което се изпраща към саудитците, е че могат да си купят спасението от всичко, дори и от убийството на журналисти. Други страни като Обединените арабски емирства, Русия или Филипините също слушат внимателно, коментира Калоуей.

В Мианма двама журналисти на "Ройтерс" са в мръсни килии повече от 16 месеца и ги очакват седем години затвор заради репортажите им за клането на мюсюлмани рохинги от правителството на страната. В Северна Ирландия 29-годишната Лайра Маккий стана първият убит журналист за последните 18 години, след като бе застреляна в главата по време на протест.

На фона на увеличаващото се насилие всяко умиротворение или апатия на тези, които могат и трябва да помагат, е зелена светлина за терор и тирания. На фронтовата линия на тази битка са смелите журналисти, които се стремят да показват истината за насилието и корупцията в този свят. Някои плащат с живота си. Други са несправедливо вкарвани в затвора. Те се нуждаят от нашата помощ, а не от това да им се казва, че светът е трудно място, настоява в коментара си Калоуей.

През последното десетилетие светът стана във все по-малка степен място за свободата на пресата на фона на засилването на терора и авторитаризма. Някои групи като "Репортери без граници" или Световния издателски форум опитват да направят промяна, но това е труден път.

Имаше все пак и някои победи, смята Калоуей. Кампания в Черна гора срещу правителствените атаки към журналисти привлече вниманието на американския посланик и за кратко помогна да спре насилието по-рано тази година. Обучения за безопасност на места като Индонезия и Уганда помагат на журналисти да научат как да отразяват природни катастрофи и големи протести с най-новата техника, избягвайки насилие и инциденти.

Повишаването на интереса към медии от милиардери в областта на технологиите като Джеф Безос и Марк Бениоф донесе пари в медиите във времена, когато залязващи бизнес модели засягат голямата журналистика дори повече от координираното насилие.

Но способността на корпоративни изпълнителни директори и на правителствени лидери да фрагментират медийната общност като я атакуват публично, остава най-голямото предизвикателство. Без доверието и подкрепата на обществото ние сме твърде малка армия. А губещите са в крайна сметка читателите, които търсят истината, и свободата.

Да работим заедно, отвъд граници и новинарски организации, е единственият път напред. Да събираме средства за подкрепа и обучение. Да показваме несправедливостите, когато е възможно. И да обучаваме обществото на това как и защо журналистите правят това, което правят. Това са нашите цели на този Световен ден на свободата на пресата, подчертава Калоуей.

изт. www.dnevnik.bg