Консерватори от Австрия и Бавария отхвърлят призива на Орбан
Секция: СВЯТ
03 Май 2019 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Консерватори от Австрия и Бавария отхвърлят призива на Орбан

/КРОСС/ Австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърлиха призива на унгарския министър-председател Виктор Орбан тяхната десноцентристка група в Европейския парламент да се съюзи с популистки националистически партии преди европейските избори този месец, предаде "Ройтерс".

Курц и Зьодер оглавяват партии, които са част от Европейската народна партия (ЕНП) - главния консервативен блок в европарламента. През март ЕНП замрази членството на националистическата партия "Фидес" на Орбан заради обвинения в нарушаване на принципите на Европейския съюз за върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

Преди изборите за европарламент на 23-26 май Орбан призовава ЕНП да спре да се отвращава от крайната десница и да изгради съюз след гласуването.

"Никакво сътрудничество в Европа с крайнодесните популисти, разбира се", заяви Зьодер на обща пресконференция с Курц след среща във Виена. "Нищо добро няма да произлезе от това", каза той.

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини се опитва да изгради в Европа съюз между националистически, антиимигрантски партии, включително "Алтернатива за Германия" (АзГ) и френската Национален сбор на Марин льо Пен.

"Не мисля нищо за сътрудничество с партии като АзГ и Льо Пен, които искат да напуснат ЕС", каза Курц. "Тези партии отдавна се изключват със своята антиевропейска позиция", заяви той.