Пчелари излизат на протест срещу масовото отравяне на пчелите
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2019 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пчелари излизат на протест срещу масовото отравяне на пчелите

/КРОСС/ Пчелари се събират на протест пред Областната администрация в Плевен. Както през последните години, така и тази основната причина за недоволството е нерегламентираното пръскане на посевите с пестициди и липсата на контрол.

Над 5 000 пчелни семейства са отровени в региона, продължава измирането и в последните дни. За четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, тази година отравянето е в по-голяма степен, каза доц. Юлиян Станчев, председател на Областни пчеларски съюз, организатор на протеста.

"Делото се води от миналата година. В същото време, на същите места се случи отравяне, защото се нарушават правилата на растителна защита. Делата се водят 3-4 години, и така се размива, закъснява санкцията", посочи той.

За какво настояват пчеларите:

"И ще настояваме на протеста да бъде въведена наказателна отговорност, както се изразяват много пчелари, за отравяне - затвор и отнемане на правото за субсидии с държавно подпомагане. Защото едно отравяне на пчелини в едно село е равносилно да се запали пшеница преди жътва или градушка да убие реколтата или някакво бедствие, то е един вид бедствие".

Тази година проблем с масовия мор сред пчелите имаше в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен.