Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев на Източноевропейския фестивал в Лондон
Секция: ПОЛИТИКА
04 Май 2019 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев на Източноевропейския фестивал в Лондон

/КРОСС/ На 5-ти май 2019 г. в Енфийлд, Северен Лондон, българите във Великобритания ще се включат в най-големия фестивал на българската общност в Обединеното кралство – традиционното Гергьовско хоро, което тази година ще се организира съвместно с фестивала на Източноевропейската култура. Гости ще бъдат кандидатите за ЕП от „БСП за България“ Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев.

Идеята за този фестивал е да се промотира културата на страните от Източна Европа и да развенчае внушаваната с години от крайнодесни политически партии и таблоиди във Великобритания подвеждаща представа за тези държави.

Организатори на фестивала са благотворителната организация „Български фолклор, традиции и култура”, East European Forum – платформа на 45 организации, подкрепящи гражданите на ЕС във Великобритания, БСП-Лондон, кметство Енфийлд и Forty Hall & Estate.

Над 2 млн. граждани на ЕС от Източна Европа живеят в Обединеното кралство. Един милион от тях са в столицата. Техният принос към това Лондон да е един от найпроспериращите градове в света е безспорен. Те плащат данъци, цели отрасли от икономиката зависят от тях – от хотелиерство, ресторантьорство, строителство, до здравеопазване.

До момента над 15 български групи за народна музика и танци са потвърдили участие, както и представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Украйна, Македония и Кипър.

Специални гости на фестивала ще бъдат Кхалид Махмуд, депутат от Лейбъристката партия и министър в сянка на външните работи и Британската общност, Сарай Каракас – кмет на Енфийлд, Несил Калискан – председател на общинския съвет в Енфийлд, Кейт Осамор - депутат, Джоан Райън - депутат, Джоан Маккартни – заместник-кмет на Лондон, представители на Home Office, the3million и New Europeans – двете най-големи организации в подкрепа на гражданите на ЕС във Великобритания, представители на Лейбъристката партия, както и на екипа на кмета на Лондон, Садик Кан.

В рамките на фестивала кандидатите за евродепутати ще проведат среща с българската общност.

Лидерът на европейската левица Сергей Станишев ще се срещне и с ПЕС-Лондон, обхващаща партии-членки на ПЕС със структури във Великобритания.