Дни на Европа в Столична библиотека
Секция: КУЛТУРА
04 Май 2019 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дни на Европа в Столична библиотека

/КРОСС/ Литературноисторическата школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на Нов български университет и Столична библиотека организират през месец май 2019 г. следните прояви по своя голям проект „Европа“:

-  На 7 май, вторник, от 17:30 ч. в зала „София“ на Столична библиотека на площад „Славейков“ ще бъде открита тематична изложба„Европа“със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев. При откриването на изложбата ще говорят доц. Васил Гарнизов и доц. Йордан Ефтимов.

Изложбата цели да покаже по какъв начин се съотнасят общоевропейските големи центрове с българските градове, които също имат европейски облик. В нея са представени 10 тематични кръга от местата за отдих и за общуване с водата – плажове, пристанища и градини – до персоналистическите култове – от общоевропейския Наполеонов култ до българските култове за революционерите-европейци. Стремежът при подбора на картичките е да се представят градовете по-скоро от интимната им същност, отколкото чрез тяхната грандиозност.

-   На 14 май, вторник, от 14:00 до 18:00 ч. с участието на членове на Школата, на представители на други академически институции и на писатели, ще се състои конференция на литературноисторическата школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на тема „България в Европа, Европа в България“. Ще бъде представен специално издаден за дните вестник „Европа“.

-   На 15 май, сряда, от 18:30 ч. в Клуба на Столична библиотека с водещ  Пламен Дойнов ще се проведе поетическо четене на тема „Европа“с участието на членове на Сдружение на български писатели.