Света великомъченица Ирина
Секция: Църковен календар
05 Май 2019 06:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Света великомъченица Ирина

/КРОСС/ Православната църква почита днес паметта на света мъченица Ирина.

Светицата се родила в езическо семейство в град Магедон, днешна Македония. Там баща й Ликиний бил областен управител. Първо я нарекли Пенелопа, но по-късно тя тайно приела християнското си кръщение от св. апостол Тимотей - ученик на апостол Павел.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща й решил да я задоми и й избрал съпруг. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на нови мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. Оттогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина починала в началото на II в.

Днес имен ден имат Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.