Ветко Арабаджиев бе екстрадиран в България от Испания
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Май 2019 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ветко Арабаджиев бе екстрадиран в България от Испания

/КРОСС/ Хотелиерът Ветко Арабаджиев, който е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари, бе екстрадиран в България от Испания.

Час след полунощ той пристигна с полет от Мадрид, съобщи БНТ.

След като самолетът кацна на летище София Арабаджиев беше конвоиран до ареста.

Очаква се по-късно днес прокуратурата да поиска Ветко Арабаджиев да бъде оставен за постоянно в ареста. Засега съпругата му Маринела остава в арест в испанската столица.

Екстрадирането става 9 месеца, след като беше хотелиерът бе обвинен задочно за данъчни престъпления и пране на пари.

На 31 август миналата година два от знаковите хотели на фамилията Арабаджиеви в София и Пловдив осъмнаха под полицейска обсада. Няколко часа по-късно стана ясно, че доскоро влиятелната бизнесдвойка се разследва като организирана престъпна група, част от която е и Вълчо Арабаджиев - младши и още няколко души.

Ден след акцията настоящият заместник - главен прокурор, а тогава само шеф на спецпрокуратурата, Иван Гешев описа образно открито само за 24 часа от разследващите:

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки  в банки. Наложи се през нощта спешна среща с БНБ, за да осигуряваме броячни машини, защото сумите са потресаващи…“

И започна голямото издирване на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Преди два месеца те бяха открити в курортно градче край Барселона, а преди дни испанският съд каза „да“ за главата на семейството, и поиска още документи за съпругата му.

„Това е официалната причина, а неофициалната - ангажирали са сериозна адвокатска защита. Правят всичко възможно явно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е минимален“, каза убедено Иван Гешев.