"Две сватби" на Златю Бояджиев сред творбите в уникална изложба в Париж
Секция: КУЛТУРА
05 Май 2019 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Две сватби" на Златю Бояджиев сред творбите в уникална изложба в Париж

/КРОСС/ От 16 май до 15 юли 2019 г. Българският културен институт ще представи за първи път за широка публика част от художествената колекция на Министерството на външните работи и Посолство на Република България в Париж. Изложбата ще бъде рядък шанс да бъдат видяни произведения на изкуството, част от интериора на чудесната сграда от средата на ХIХ век във френската столица, в която днес се помещава българското посолство.

Селекцията ще покаже произведения на едни от най-интересните и важни художници в българското изкуство като Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Димитър Казаков - Нерон, Найден Петков и др. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. 

Златю Бояджиев рисува "Две сватби" през 1970 г. в Париж, специално за заседателната зала на българското посолство, където понастоящем се намира картината. Сватбата е много често срещан сюжет в неговото творчество. Картината изобразява две сватби - мюсюлманска и християнска, а селото над което редом с планините се издигат едновременно минаре, църковна камбанария и вековно дърво напомня всъщност една колкото гротескна, толкова и мила метафора на Родината в цялата й етнографска прелест.

Всяка от картините е спомен за едно различно време. Личен разказ. Интимно усещане за град, време, място и съдбовност. Множество наративи, обединени от цвета на земята, която ги свързва.

Изложбата се организира под патронажа и със съдействието на Посолството на България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави.