Посещението на папата у нас е политически акт
Секция: ПОЛИТИКА
05 Май 2019 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посещението на папата у нас е политически акт

/КРОСС/ Посещението на папа Франциск у нас е чисто политически акт. Около това мнение се обединиха PR експертът Соня Момчилова и експертът по протокол и етикет Милена Хлебарова.

В "България сутрин" Момчилова заяви, че визитата на папата у нас може да е свързана с желанието на голяма част от Европа да превърне територията ни в бежански лагер. Тя също така сподели, че репутацията на Ватикана е пропукана и вече прилича на католически институт.

"Струва ми се, че мога да направя разлика между политическото обръщение на държавния глава на Ватикана и богувдъхновеното слово. Този папа е популист. Такова му е поведението, разбиранията, желанието му да е близо до хората. Те са в услуга на глобалния политически свят. Ватикана е средновековен католически институт. Ние посрещаме неговия висок чиновник. В момента репутацията на Ватикана се е пропукала. Папата иска да се съдейства на бежанците. Прави чисто политически жестове. Демонстрира чисто популистки действия и прийоми. Дали папата не идва да огледа дали територията ни не става за бежански лагер?", каза PR експертът.

Милена Хлебарова подкрепи Момчилова и бе категорична, че посещението на папата е политически акт, а не духовен.

"Всеки, който се среща с папата, трябва да бъде облечен семпло. Затова и основният цвят при аудиенция с него е черен. Да дойде папа в православна държава е много смела постъпка. Това е повече политически акт отколкото духовен. Това е държавно посещение. Убедена съм, че това политическо посещение на Балканите е само, за да огледа територията ни заради бежанците", обясни експертът по протокол и етикет пред Bulgaria ON AIR.