Какво се случва, когато седите прекалено дълго време?
Секция: Здраве
06 Май 2019 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво се случва, когато седите прекалено дълго време?

/КРОСС/ Продължителното седене е по-опасно, отколкото си мислите! За съжаление, много от вас работят зад бюро и прекарват над 80 % от работния си ден на стола. Приемете сериозно всички съвети за раздвижване на час и максимално движение през деня. Седенето носи много негативни последици за здравето:

Сърдечни проблеми

Те са пряко свързани с увеличения риск от напълняване. При застояване горим по-малко калории и затова мастните киселини обгръщат артериите по-лесно.

Болка в тялото

Седенето, което е пряко свързано с обездвижване поставя тялото в определена поза. Когато постоите дори 30 минути в една поза, после усещате болка в съответното място. Представете си ако не мръднете часове, забити в монитора!

Изкривяване на стойката

Постоянното седене в една поза води до изгърбване. Много малко са тези, които седят с изправен гръб на стола.

Уврежда мозъка

Да, правилно прочетохте. Седенето се отразява и на мозъка ви. Според изследване на университета в Калифорния, Лос Анджелис, заседналият начин на живот, включващ и повече заседяване може да причини изтъняване на област в мозъка, която отговаря за запаметяването на нови неща.

Напълняване

Повече седене, по-малко движение, по-малко горене на калории и всичко това води до напълняване.

Риск от диабет

Десетки изследвания от години твърдят, че напълняването и застояването са сред основните предпоставки за развиване на диабет.

Разширени вени

Седенето дълго време напряга краката и седалищните ви части. Това води до разширяване на вените и до хемороиди.

Раздразнение

Липсата на движение и взирането в монитора води до промяна в настроението и по-точно до едно раздразнение, което после се отразява и на съня ви. Така влизате в порочен цикъл на недоспиване и настроението ви не се подобрява.

Какво да направите

Вече сте го чували. Движете се минимум 30 минути на ден. Забравете за асансьора, качвайте се по стълбите. Ставайте на всеки час и се разхождайте по 10 минути. Сменяйте позата на стола си на всеки 20-30 минути. Спортувайте активно, за да развиете мускули и те да ви помогнат да запазите позата и здравето на тялото си дори да седите през по-голямата част от работния ден.