ЕК предупреди Турция за Кипър
Секция: СВЯТ
06 Май 2019 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК предупреди Турция за Кипър

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) отново призова Турция да се въздържа от намеренията си да прави сондажи за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Говорителят Мая Косианчич заяви:

„Настойчиво призоваваме Турция да се въздържа, да зачита суверенните права на Кипър в неговата изключителна икономическа зона и да не извършва такива незаконни действия. Ние ще продължаваме да поддържаме позицията си, че това проучване не трябва да продължава. Оставаме изцяло солидарни с Кипър. Убедена съм, че дипломатическите контакти и ангажименти ще продължат в тази насока“. 

В събота върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини отправи призив към Турция да преразгледа плановете си за започване на сондажи в Източното Средиземноморие и припомни, че тези действия са осъдени от ЕС.

Косианчич заяви още, че последните събития в региона на Близкия изток са довели до неизразимо страдание и са послужили единствено на каузата на безкрайното насилие: 

„И израелци, и палестинци имат право да живеят в мир, сигурност и достойнство. В този контекст само политическо решение може да сложи край на насилието. Европейският съюз продължава да работи заедно с международната общност не само за тези, които страдат от този конфликт, но и за да стигнем до неговото решение“. 

Над 20 души загинаха, след като палестински фракции изстреляха стотици ракети към Израел, което пък доведе до над 250 удара от страна на израелските военни части. 

Косианчич каза още, че е много важно да се спазва примирието, постигнато от двете страни.