Преглед на българския печат
Секция: Преглед на печата
07 Май 2019 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Преглед на българския печат

/КРОСС/ НАП слага под постоянен контрол всички със задължения над 100 000 лева, гласи челото на "24 часа", посветено на правителствено решение от преди седмица. За София квотата е над 200 000 лева. Мярката е част от пътната карта за приемането ни в чакалнята на еврозоната.

България е усвоила едва 1,5 процента от европарите за чист въздух, пише "Сега" на първата си страница. Година и половина преди края на програмния период България е успяла да получи 1,7 милиона лева от средствата, предназначени за борба с фините прахови частици, алармира "Сега".

"Далаверите за селски туризъм по ПРСР са нищо в сравнение с тези за агротехника", пише "Земя". В анализа се изтъква, че реално средствата от Европа изобщо не достигат до хората в селата, а най-вече до земеделски производители от голям и корпоративен размер, консултантски и търговски фирми, дистрибутори на земеделска техника и държавни служители.

"Монитор" изтъква, че "бием градушките с 13 000 ракети". В пространен материал по темата всекидневникът ни информира, че 50 площадки ще пазят Розовата долина и Хасковско, а ракетите могат да летят до 7 километра.

Столичните вестници днес отразяват пространно завършващата визита у нас на Папа Франциск. "Монитор" изтъква думите му, че "София е символ на мир между религиите" и посланието му към бежанци във Враждебна, че "пътят им е кръст". "Папа Франциск благослови 250 деца в Раковски", пише "24 часа" за вчерашния втори ден от визитата. В карикатурата на последната страница на "Сега" премиерът Борисов е протегнал кофичка кисело мляко към Франциск и се изповядва "Кълна се, суджуците не стигат до мен". Критичен е коментарът на главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков. Той определя визитата и посланията за мир като "Йезуитски спектакъл" и критикува папата, че не се е поклонил на гроба на Сергей Антонов. "Папоистерия" е озаглавен коментар в "Дума", според който "Исус да се бе спуснал на пл. "Батенберг", нямаше да предизвика такъв нечовешки възторг", а медиите не са обърнали внимание на спорни послания на папата.