Премиерът: Посещението на папата е реклама за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2019 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът: Посещението на папата е реклама за България

/КРОСС/ Приключи визитата на папа Франциск в България. Тази сутрин главата на Римокатолическата църква замина за Скопие, където продължава апостолическото му пътуване. На летището той беше изпратен от министър-председателят Бойко Борисов.

„В лицето на папа Франциск България има голям приятел", заяви премиерът и добави:

„Това е мирът. Последните му думи бяха - „Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото това е изключително важно".

Борисов отново коментира и призива на папа Франциск към властите да са отворени към бежанците:

„Нашата история е такава, че така сме бягали и ние, така са ни приютявали преди векове и нас. Ние сме против тези, които нощно време през границата, нарушавайки закона, искат да стигнат някъде, където не ги желаят".

Запитан как ще коментира това, че Българската православна църква не участва в молитвено служение с папа Франциск в заключителното му мероприятие „Молитва за мир", премиерът каза, че в работите на църквата не се меси.

Бойко Борисов благодари на всички служби, участвали в организацията на посещението. Той се извини на хората, които не харесват папата, и на тези, на които мерките за сигурност са причинили неудобство.

В рамките на визитата си в Северна Македония Светият отец ще проведе срещи с президента, с министър-председателя, с представители на гражданското общество и с дипломатическия корпус.

Папа Франциск ще посети къщата-музей „Майка Тереза" в присъствието на религиозните лидери, след което ще оглави Света литургия в Скопие.

У нас посещението на главата на Римокатолическата църква завърши вчера с молитва за световен мир, която папата отправи от центъра на София заедно с представители на основните вероизповедания в България:

„Нека мирът се разпространи по цялата земя и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж - представителите на религиите, на политиката, на културата".

И в Македония визитата на папата е под мотото „Мир на Земята". Ватикана определи тази визита като „поклонничество под знака на вярата, единението и мира".

Очаква се късно тази вечер главата на Римокатолическата църква да се завърне обратно във Ватикана.