Хирург от световна класа консултира безплатно пациенти в София
Секция: Здраве
07 Май 2019 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хирург от световна класа консултира безплатно пациенти в София

/КРОСС/ Проф. д-р Азис Сюмер, хирург с международно признание и един от най-търсените специалисти в областта на бариатричната и метаболитната хирургия в Турция, ще гостува у нас на 17 май 2019 г.

Посещението му дава възможност на пациенти с наднормено тегло, затлъстяване и диабет тип 2 да се консултират с изтъкнатия специалист безплатно в София. Проф. Сюмер пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ", в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината.

Наднормено тегло и т.нар. затлъстяване са епидемията на 21-и век. По данни на Световната здравна организация, те вече засягат над 1.7 млрд. души по света. В древни времена излишните килограми са считани за признак на богатство и престиж, но днес вече знаем, че те могат да донесат със себе си сериозни здравословни проблеми и да намалят очакваната продължителност на живота.

Болестното затлъстяване се смята за втората по честота причина за смъртност в света след тютюнопушенето и може да причини инсулинова резистентност, диабет тип 2, хипертония и сърдечни проблеми, стеатоза (омазняване на черния дроб). Поради ограничаване функциите на белия дроб, наднорменото тегло може да доведе до астма и сънна апнея. Счита се и за един от значимите фактори за възникване на редица онкологични заболявания, включително рак на гърдата, на матката, на дебелото черво, на ректума и др.

През последните 10 години операциите за хирургично лечение на проблеми с теглото са се увеличили със 761%. Към тях се прибягва, когато традиционните методи като диета и упражнения не дават резултат. От извършената през 1950 г. първа бариатрична операция до днес са изпробвани най-различни методи за извършване на коремни операции за загуба на тегло. В наши дни успешно се прилагат около 10 различни оперативни метода за лечение на затлъстяване и диабет, а изборът на най-подходящия метод според състоянието на конкретния пациент е ключов за резултата от хирургичната намеса.

За тази цел е необходима оценката на опитен хирург, който владее всички приложими хирургични техники и ги използва рутинно. За това колко важни са уменията на хирурга говори и фактът, че усложненията при бариатрични операции варират от 0.17% до 7%, в зависимост от опита на медицинските екипи. Операциите за лечение на диабет и затлъстяване, които се извършват от екипи с опит в тази сфера и в клиники с необходимото оборудване за овладяване на усложненията, обикновено са успешни.

Проф. Азис Сюмер практикува вече 22 години и е усъвършенствал уменията си както в Турция, така и в Австрия, Франция и Италия. Рутинно използва лапароскопски (затворени) техники и роботизирана хирургия.

От 2018 г. работи в болница „Медикал Парк Газиосманпаша" в Истанбул.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с проф. Сюмер в София на 17 май трябва да се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ": 0879 977 401 или 0879 977 402.