Майк Помпейо планира да посети Русия за разговори със Сергей Лавров
Секция: Русия
07 Май 2019 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майк Помпейо планира да посети Русия за разговори със Сергей Лавров

/КРОСС/ Американският държавен секретар Майк Помпейо планира да посети Русия за разговори с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица. Това стана ясно след разговорите на двамата първи дипломати във Финландия по време на срещата на Арктическия съвет.

В същото време Помпейо отмени планираното за днес посещение в Берлин, без да назовава причини.

Лавров ще приеме Помпейо на 14-и май в Сочи, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. От Кремъл допълниха, че не е изключена среща с президента Владимир Путин, но говорителят Дмитрий Песков не даде никакви допълнителни подробности.

Руският външен министър определи разговора си с американския държавен секретар във Финландия като "много добра крачка напред" след телефонния разговор между президентите Путин и Тръмп, състоял се в петък по американска инициатива.

Майк Помпейо трябваше днес да отпътува от Финландия за Берлин, но внезапно отмени посещението поради "неотложни въпроси", заяви говорителката му, без да съобщи повече подробности.

Разговорите с канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас са отложени, а не отменени, подчерта държавният департамент в кратко съобщение. Известно е, че отношенията между Съединените щати и Германия се усложниха след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.