Автокъщите са претъпкани с коли, продажбите падат драстично
Секция: Автомобили
08 Май 2019 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Автокъщите са претъпкани с коли, продажбите падат драстично

/КРОСС/ Срив в продажбите на коли втора ръка. Автокъщите в страната са препълнени с употребявани автомобили, а вносът на стари коли от Западна Еевропа - продължава да расте. Търговците се оплакват, че вносът и продажбата на употребявани автомобили са в сериозен застой и не изключват фалити в бранша. Потвърждават го и данните на КАТ: от началото на годината с над 9 % са намалели регистрациите на коли с пробег.

От началото на годината - почти 5000 по-малко употребявани коли - нов внос - са купени у нас в сравнение с първите три месеца на 2018 г. Автокъщите в страната са препълнени с употребявани коли, които отлежават на паркингите с месеци. Спадът, който търговците отчитат е между 10 и 60 %.

Според търговците, спадът идва на първо място, заради по-скъпата първоначална регистрация на автомобилите. И второ - заради психозата сред шофьорите след забраната на коли на дизел в някои западноевропейски градове.

Първият сериозен удар по бранша е бил преди 12 години - при влизането ни в ЕС, когато търговците продавали на загуба заради свръхпредлагане. Сега отново - някои от автокъщите работили на ръба. В момента 9 от 10 коли на пътя са втора ръка.

От бранша отчитат и друга причина за по-малкото продажби - свръхконкуренцията между отделните търговци. Нелоялната конкуренция също пречила на продажбите. Ако някои от автокъщите не издържат на този ценови натиск, не се изключват и фалити.

Пренасищането на пазара започва още от автокъщите в Западна Европа. Там в момента залежават десетки хиляди дизелови автомобили, чиято цена стремглаво пада. И ако преди половин година произволен автомобил щеше да струва €28 000, сега не може да бъде продаден и на €21 000, оплакват се търговците във Франция. И, ако през 2010 г. - 70 % от всички движещи се автомобили в страната са били дизелови , то днес този % е едва 34. Колите - внос от Франция, също били сравнително добре поддържани, заради стриктните технически прегледи там.

Ако някои от автокъщите не издържат на този ценови натиск, не се изключват и фалити.