Монделийз Интернешънъл се ангажира до 2025 всички марки шоколади да са със 100% устойчиво какао, осигурено чрез „Cocoa Life”
Секция: ИКОНОМИКА
08 Май 2019 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Монделийз Интернешънъл се ангажира до 2025 всички марки шоколади да са със 100% устойчиво какао, осигурено чрез „Cocoa Life”

/КРОСС/ Монделийз Интернешънъл обяви, че до 2025 г. програмата за устойчиво производство на какао Cocoa Life ще осигури 100% от какаото, необходимо за марките шоколад на компанията. Това ще е възможно поради обещаващите резултати в първите шест години на програмата. Cocoa Life помага да се създаде успешна верига за снабдяване с какао чрез увеличаване на добивите на съществуващите какаови ферми, изграждане на устойчивост в общностите при отглеждане на какаото и предотвратяване на обезлесяването.

Днес, 43% от брандовете шоколад на Монделийз Интернешънъл съдържат какао, произведено чрез Cocoa Life. До 2025 г. всички любими международни и местни марки шоколади ще съдържат какао, доставено изключително чрез програмата. Това ще доведе и до увеличаване на броя на какаовите производители, които Монделийз Интернешънъл подкрепя в шест страни, производители на какао: Гана, Кот д'Ивоар, Индонезия, Доминиканска република, Индия и Бразилия.

„Нашата цел в Монделийз Интернешънъл е да дадем възможност на хората да хапват правилно и това започва със съставките, които извличаме, включително какаото", споделя председателят и главен изпълнителен директор Дирк Ван де Пут. „Тъй като търсенето на шоколад продължава да расте, ние сме решени да изградим процъфтяващ сектор на какаото, съставка, която е от съществено значение за нашия бизнес. Това е важен етап за нашата програма Cocoa Life и ще е гарант за потребителите по света, че марките шоколад, които обичат, са направени по правилния начин. "

При старта на програмата през 2012 г., Монделийз Интернешънъл пое ангажимент да инвестира 400 милиона долара в Cocoa Life, с цел да се изгради успешна верига за доставка на какао като се увеличи производителността в отглеждане на какаото и се подкрепят местните общности за подобряване на условията им на живот и бизнес. Днес, програмата работи директно с производителите на какао и местните общности с акцент върху развитие на уменията им, образование и достъп до основни ресурси, нужни за произвоството.

Монделийз Интернешънъл публикува Годишния доклад на Cocoa Life за 2018 г. - първият широкомащабен доклад за въздействието в производството на какао, който показва окуражаващи резултати от първите шест години действие на програмата. Cocoa Life работи с над 142 000 производители, които отглеждат повече какао в стопанствата си; програмата дава възможност на повече от 1400 общности да управляват собственото си развитие и да увеличат доставките си, с което се покриват 43% от шоколадовата продукция на компанията днес.

Положително въздействие от Cocoa Life:

Добивите на какао непрекъснато се подобряват и резултатите показват, че колкото какаовите стопанства стават по-ефективни, толкова тяхната доходност се увеличава. Това е важна стъпка, тъй като земеделските стопанства, които могат да произвеждат повече с по-малко земя, са в състояние да отделят място от земята, което да бъде използвано за други дейности, генериращи доходи, което прави какао производството проспериращ бизнес.
Вече повече общности управляват собственото си развитие, а тези част от Cocoa Life се превръщат и в двигател на промяната. Тези общности са успели да привлекат необходимото финансиране и ресурси, които са нужни за развитието им - важна стъпка, тъй като промените в сектора могат да се случат само, ако местните участници се чувстват достатъчно мотивирани и решими да направят това.
Какао производителите насърчават и осигуряват защита на земята, където какаото се отглежда, което е и ключов приоритети в програмата Cocoa Life. Картографирането на земите и редицата инструменти в помощ на производителите им дават допълнително ресурс, за да извлекат повече ползи от своите стопанства и така да изградят по-добър бизнес.

Предвид отчетените резултатите, програмата ще се фокусира върху ключови области, за да се постигне най-голямо въздействие: отглеждането на какао може да е успешен бизнес; образовани и приобщени местни общности, които управляват собственото си развитие; опазване и възстановяване на горите, чрез устойчиви на климата практики.

"Развитието на програмата Cocoa Life доближава Монделийз Интернешънъл стъпка по-напред до желаното положително въздействие, което компанията оказва върху хората и планетата", казва Ван де Пут. „Чрез Cocoa Life ние сме водещи в борбата срещу изменението на климата в сектора на какаото и играем активна роля в осигуряването на устойчиви доставки на основни суровини."„Не бихме могли да постигнем успех, ако работим сами, затова ние създаваме отношения, които да работят за трайна промяна и споделяме нашия холистичен подход чрез продуктивни и съвместни партньорства", добавя той. "Надяваме се, че нашите окуражаващи резултати вдъхновяват повече членове на индустрията да прилагат интегрирани подходи и да разширяват тяхното въздействие в мащаб."