Отбелязваме Деня на Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2019 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Отбелязваме Деня на Европа

/КРОСС/ На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Емблематичната дата се отбелязва с много събития и инициативи и у нас.

Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция. Денят на Европа ще бъде отбелязан и с гостуването на първия „Фестивал на светлините" в Европейската столица на културата - Пловдив. Някои от най-красивите фасади в центъра на града ще „оживяват" под цветните светлини на 3D-мапинг шоу и пет светлинни инсталации.