За четвърта поредна година: „Безсмъртният полк“ марширува в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За четвърта поредна година: „Безсмъртният полк“ марширува в България

/КРОСС/ За четвърта поредна година "Безсмъртният полк" ще марширува и в България. Роднини и близки на участници и загинали във Втората световна война и антифашистката борба ще шестват в София и десетки други български градове, носейки портретите им. По традиция в шествието ще се включат и ветерани от войните.

Участниците в марша на „Безсмъртния полк" ще се съберат в 9 часа пред паметника на Незнайния воин. Към тях ще се присъедини и президентът Румен Радев, който ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника по повод 74 години от края на Втората световна война. Участниците в шествието ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и антифашистката съпротива.

Подготвени са и 30 табла с имената на 13000 жертви. Освен близки и роднини на загинали и участници във войните, в шествието на „Безсмъртният полк" ще участват български ветерани и представители на военно-патриотичните съюзи и организации. Традиционно „Безсмъртният полк" ще премине по бул. „Цар Освободител", за да стигне до паметника на Съветската армия, където слово ще произнесе посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

Събитието ще продължи с концерт. Тази година шествия на „Безсмъртния полк" ще има в 60 български града. Инициативата тръгва от руския град Томкс през 2012 година. Днес „Безсмъртния полк" шества по целия свят като израз на почит към жертвите, дадени от народите в тяхната борба срещу фашизма.