Русия ще изпрати ракета на Марс по траектория, заобикаляща Китай
Секция: Наука
09 Май 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще изпрати ракета на Марс по траектория, заобикаляща Китай

/КРОСС/ Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот на Марс "ExoMars 2020" на ракетата "Протон-М" от Байконур ще се проведе по траектория, която ще заобиколи територията на Китай.
"Понастоящем, в съответствие с договора за руско-казахстанския лизинг за комплекса Байконур, изстрелването на полезни товари от ракетата-носител "Протон-М" се извършва по стандартни маршрути с наклон 51,6 градуса и 64,8 градуса. За "ExoMars 2020" по маршрута за полет до Марс, партньорите се съгласиха да използват маршрута за изстрелване с наклон от 64,8 градуса", съобщи за РИА Новости държавната корпорация Roscosmos.

В случай на спускане по траектория с наклон от 51,6 градуса, полетът преминава през територията на Китай. При катастрофата на ракетата "Протон М" през 2014 г. в северните територии на Китай паднаха останките от космически товар, по-специално сферични балони. След инцидента страните решиха да променят маршрута за изстрелване.

"ExoMars 2020" е руско-европейски проект, предназначен за изучаване на Марс. Мисията включва платформа с руския амфибиен модул и платформата за кацане "Казачок", както и европейския марсоход "Розалинд Франклин". Научното оборудване на мисията включва голям брой руски и европейски компоненти.