Над 1 700 участници се очакват в полумаратона на София тази неделя
Секция: СПОРТ
09 Май 2019 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Над 1 700 участници се очакват в полумаратона на София  тази неделя

/КРОСС/ На 12 май (неделя) от площада пред Народното събрание в София ще започне едно от най-мащабните спортни събития на столицата. То обединява две състезания в едно - "Kaufland София Полумаратон" и безплатното бягане за ученици RUN4EU. Двете събития успяха да привлекат голям интерес и до момента в различните им дисциплини са се записали над 1 700 участници, сред които много ученици от цялата страна, както и 250 бегачи от Великобритания.

В дните преди старта, по настояване на дирекция „Сигурност" на Столична община, се наложиха промени в трасето на "Kaufland София Полумаратон". От съображения за сигурност е предложен и одобрен алтернативен маршрут, по който ще се движат участниците. С промяната се отменя основна част от трасето, която трябваше да преминава по бул. "Цариградско шосе" и да достига до летище София. Новият маршрут на състезанието ще стартира пред Народното събрание в София точно 9:00 ч. сутринта. След това трасето на полумаратона преминава по бул. "Васил Левски" и "Ген. Гурко" и влиза в Борисовата градина. Оттам участниците ще преминават по булевардите "Яворов" и "Вапцаров", които ще бъдат затворени, и ще финишират през маратонския вход на национален стадион "Васил Левски". Точните маршрути за различните дисциплини (5 км, 10 км, 21,1 км, както и ученически състезания и игри) са публикувани на уебсайта на събитието.

Дистанциите, на които ще стартират всички участници в "Kaufland София Полумаратон" точно в 9:00 ч. сутринта на 12 май пред Народното събрание, са: 21,1 км полумаратон, 10 км и 5 км. Ученическите състезания RUN4EU на 5 км, 10 км, 21,1 км, както и училищните щафети, също ще започнат в 9:00 ч. пред Народното събрание. На стадион "Васил Левски" от 10:00 ч. ще започнат атлетически игри, а от 11:15 ч. - състезание на 600 метра за ученици. Игрите и състезанията за ученици са част от инициативата RUN4EU, която се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Всички занимания с ученици се водят от сертифицирани инструктори и са с отворен достъп - безплатни за всички деца и ученици след предварителна регистрация на уебсайта.

Стартовите пакети за различните дисциплини ще се раздават пред паметника на Съветската армия в петък (10 май) от 15 до 20 часа и събота (11 май) 10 до 20 ч. Там, на площ от 150 кв.м., ще се проведе и традиционният изложбен панаир, на който чрез щандове ще бъдат представени различни продукти и услуги, насочени към активния начин на живот и здравословното хранене. В деня преди състезанието (11 май, събота) пред паметника на Съветската армия основният партньор на събитието Kaufland България организира поредната приятна изненада за участниците - "Pasta Party", което ще помогне за зареждането с питателна, богата на въглехидрати храна. Партито ще се проведе между 13 и 17 ч. в съботния ден и е отворено за всички записали се бегачи в различните дисциплини. Освен паста парти, за участниците са предвидени и други комплименти от организаторите. Заедно със стартовите си пакети, регистрираните на 21,1 км, както и учениците ще могат да получат брандирани спортни тениски. Всеки участник, финиширал успешно в контролното време на полумаратон и 10 км, ще получи медал, а всички участници, финиширали на 5 км, ще получат значка. За класиралите се на призови места са предвидени специални плакети и допълнителни награди от организаторите и партньорите на събитието.

Полумаратонът на София тази година ще бъде първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба. Сред устойчивите практики са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки.

Регистрацията за "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU" продължава до запълване на определената за състезанието квота. За "Kaufland София Полумаратон" таксите са 14 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км). За всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква предварителна регистрация. Записването е на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/.

"Kaufland София Полумаратон" и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България, клуб "Приорити Спорт" и Екопак България. Състезанията са включени в календара със спортни събития на кмета на София Йорданка Фандъкова.