На морето това лято: Повече британци, чехи и поляци, по-малко руснаци
Секция: Туризъм
10 Май 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На морето това лято: Повече британци, чехи и поляци, по-малко руснаци

/КРОСС/ Има 19 на сто ръст на записванията за почивки в България във Великобритания, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в работна среща за подготовката за предстоящия летен сезон.

По думите й увеличение има и на заявките от Чехия и Полша - по 10 на сто. При туристите от Франция ръстът е 12 процента, а от Украйна - 50 на сто.

Спад в ранните записвания за лятото има в Германия и Русия, допълни Ангелкова. По думите й като цяло очакванията за предстоящия сезон са чуждестранните туристи да са по-малко с около 2 процента в сравнение с миналата година.

Министерството разработва специална програма как да бъдат привлечени повече чартърни полети за организиран туризъм, допълни Ангелкова. Тя уточни, че това не означава субсидиране от държавата, а прилагане на механизми, каквито ползват Гърция, Испания и Хърватия. До месец докладът на международния консултант как можем да привличаме повече полети ще е готов, каза министърът и уточни, че разработката е пилотна за летищата във Варна и Бургас.

Ангелкова допълни, че от 1 юни стартират активните проверки по Черноморието. Всеки от плажовете ще бъде проверен минимум 3 пъти през сезона. Ангажимент за осигуряването на спасители, медицинско обслужване и почистването на най-посещаваните неохраняеми плажове ще имат областните управители и общините.

В края на месеца ще бъде обявена официално новата инициатива на министерство "Денят за вас", чиято цел е реклама на културно-историческото наследство по крайбрежието, допълни Ангелкова. По думите й идеята е в този ден туристите да имат възможност да посещават забележителностите безплатно. В момента се събират предложенията на кметовете, за да бъде направен календар, обясни министърът.

На 31 май "Слънчев бряг" ще бъде домакин на голям инвестиционен форум в областта на туризма, който ще събере представители на големи международни вериги, които да се запознаят с възможностите за реализацията на проекти, допълни Ангелкова. Тя каза още, че съвсем скоро предстои откриването на изнесени български информационни центрове в Китай. Според нея обаче най-важното е да се реализират плановете за разработването на съвместни туристически продукти на България с Гърция и Сърбия, тъй като нямаме пряка авиолиния с Китай, а желанието на азиатските туристи е при пътуване да посещават повече от една държава.

Кметът на Варна Иван Портних допълни, че градът е готов за летния сезон, а курортните комплекси ще бъдат обезпечени с противопожарна техника и с полицаи. През тази година в екипите ще има командировани румънски и полски полицаи, а в момента текат разговори и за пристигането на германски.