Увеличават размера на енергийната помощ от тази есен
Секция: ИКОНОМИКА
10 Май 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличават размера на енергийната помощ от тази есен

/КРОСС/ Държавата планира да увеличи размера на помощта за отопление, която получават най-бедните хора у нас. Предвижда се общата сума за петмесечния отоплителен сезон да се вдигне с 82 лева от тази есен и да стане 456 лева. Друга заложена промяна е разширяване на достъпа на отделните социални групи до тази помощ чрез увеличаване на прага на месечния доход.

Нормативните промени са публикувани за обществено обсъждане и се очаква да влязат в сила във връзка с предстоящата кампания за прием на заявления за отпускане на енергийните помощи. Най-голямо увеличение на подоходния праг се предвижда за самотно живеещите пенсионери над 75 години, самотните родители и хората с увреждания. През изминалата зима помощта беше отпусната на близо 210 000 домакинства.

За да могат най-бедните у нас да си позволят по-голямо потребление на ток, дърва, газ или парно през зимата, социалното министерство предлага увеличаване на киловатчасовете електроенергия, на основата на които се определя размерът на помощта за отопление. Така общият й размер за петте месеца се вдига с над 20% и става 456 лева, или по 91 лева на месец.

Другите предложени промени предвиждат нов начин за изчисляване на диференцирания доход, който служи като праг за достъп до помощта, както и три нови социални групи, които ще имат право на това подпомагане - деца от 5 до 16 години, които не ходят на училище, деца от 16 до 18 години, които не учат, но са регистрирани в бюрото по труда, както и родители на деца, които не посещават училище. За тези три групи е определен по-нисък подоходен праг за достъп до помощта, с цел да бъдат върнати и задържани в училище - прагът варира между 45 и 135 лева.

Колкото до начина на изчисляването му, основа за него става двойният размер на гарантирания минимален доход, който се умножава по коефициент. Най-съществено увеличение на този праг ще има за самотно живеещите хора над 75 години, които се смятат за най-уязвимата група - при тях изискваният доход се вдига от 233 на 278 лева.
При хората с най-тежки увреждания, които имат над 90% намалена работоспособност, доходът се увеличава на 258 лева, а за самотните родители, отглеждащи дете, което посещава училище, доходът става 236 лева. Самотните хора, които не са в пенсионна възраст, ще имат право на помощта при доход до 195 лева, а родителите на деца до 3 години - при доход до 180 лева.