Изпълнителният директор на НЕК отказва да подаде оставка
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2019 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпълнителният директор на НЕК отказва да подаде оставка

/КРОСС/ Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев отказа да подаде оставка въпреки настояването на работодателските организации. В четвъртък с писмо до премиера Бойко Борисов и до енергийния министър Теменужка Петкова работодателите в лицето на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията заради "рекордно високите цени на тока за промишлеността". Цените за индустрията достигнаха 84 евро на мегаватчас, а в държавите около нас са на 44 евро, обясняват работодателите.

Петър Илиев обясни високата цена с липса на достатъчно вода в язовирите. Той отхвърли обвиненията на работодателите, че умишлено се създава дефицит на електроенергия. По думите му ако се натоварят с допълнително производство на ток, има опасност да застрашат снабдяването с вода на потребителите и да източват язовирите.

"От 1 януари 2019 г. вече всички са на свободния пазар. Основно задължение на НЕК е да доставя енергията на ЕРП-тата за населението", каза още Илиев.

Петър Илиев уточни, че цените на свободния пазар се определят от пазарни механизми, а в двата дни с по-висока цена - търсенето също било по-високо.

Относно думите на председателя на АИКБ Васил Велев в предаването „Здравей, България", че на пазара на тока „има всички признаци на организирана престъпна група", Илиев заяви: „Никога не ни е била целта да ощетяваме някого. Организирана престъпна група? Няма такива неща. И аз искам сиренето ми да е евтино, но няма как".