Протести в няколко български града срещу проекта за Национална стратегия за детето
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Май 2019 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Протести в няколко български града  срещу проекта за Национална стратегия за детето

/КРОСС/ В много градове от 17.30 ч. ще се проведе Национален протест срещу проекта за Национална стратегия за детето. В София протестът е пред Министерския съвет.

Гроздана Янтрова, една от организаторите в Пазарджик, поясни, че протестът е провокиран от законодателните промени, които в момента се правят, въпреки че Стратегията е спряна:

"Въпреки че г-н Бойко Борисов, министър-председателят, обяви, че Стратегията е спряна, оказва се, че работата по Стратегията всъщност продължава и правят промени в основни закони. Всъщност правилата, които Стратегията въвежда, която в момента е спряна, всички неща минават през законите, всички законови поправки се правят, все едно че тая Стратегия е приета, основно Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи. С една дума, се работи. Това са едни огромни суми пари, които се наливат от Норвегия в България единствено с цел влияние и да прокарат политиките, които в момента в Норвегия работят, политиките по отношение на семейството, на децата и всичкото това зад една лицемерна фраза - най-добрият интерес на детето. Просто положението е много неприятно и много притеснително. Това ни накара да излизаме по улиците" .

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков нарече "фалшиви новини" твърденията, че този документ предвижда отнемане на деца от родителите им. Той определя днешния протест като неоснователен.

"Този проект беше на обществено обсъждане и след като се оцениха обществените реакции срещу него, на практика той нито е започнал междуведомствено съгласуване за разглеждане в Министерски съвет, т.е., работата по него е спряна и това искам категорично пред вас да го потвърдя - протестът няма основание, няма Национална стратегия за детето за 2019-2030 година и няма нормативен документ или проект, който да цели отнемане на деца от техните биологични родители".

Родителите, които ще протестират в Бургас, освен отхвърлянето на Националната стратегия за детето, искат и отмяна на последните изменения в Закона за закрила на детето. Те не одобряват въведените проверки по анонимни сигнали и методите на работа, които дават прекомерна власт на държавните служители за отделянето на децата от семействата им