Фолксваген избира Раковски за новия си завод за 1,4 млрд. евро ?
Секция: ИКОНОМИКА
11 Май 2019 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фолксваген избира Раковски за новия си завод за 1,4 млрд. евро ?

/КРОСС/ Седмица след като папа Франциск посети Раковски, градчето отново може да роди световна новина. Най-големият производител на автомобили Volkswagen Group е на крачка да избере именно терен край "крепостта на яката вяра" за бъдещия си завод, пише "Стандарт". Става въпрос за "Индустриална зона Раковски", която е част от "Тракия икономическа зона". Нужните за проекта около 4000 декара се намират до село Калековец, разположено между Пловдив и Раковски.

Почти едновременно с папата у нас е била и делегация на Фолксваген. Тя се е запознала на място и е огледала от въздуха площадката, за което съобщи и премиерът Бойко Борисов, но без да назовава името на компанията.

Окончателното решение къде да бъде новият завод на VW, в който ще бъдат вложени 1,4 млрд. евро, ще се вземе на 14 май. Бордът на директорите на автогиганта трябва да избере между Раковски и турския град Измир. Засега везните клонят към България, твърдят запознати с хода на преговорите.

Новият завод на VW, който трябва да бъде отворен до 2022 г., ще произвежда моделите "Шкода" и "Сеат". Плановете са от конвейра да слизат по 1 000 коли на ден.