Марсианска база в пустинята Гоби
Секция: Наука
11 Май 2019 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марсианска база в пустинята Гоби

/КРОСС/ Да се почувствате сякаш се намирате в марсианска база сега вече е възможно, без да напускате Земята. Китайската компания „C-Space" е построила цял комплекс в пустинята Гоби, който планира да използва първо за образователни цели, а след това и за туристи. За това съобщава Поиск, цитирайки АФП.

Базата, наречена просто „База на Марс-1", е разделена на девет модула, сред които - жилищни помещения, контролна зала, оранжерията и преходна камера. Изглежда като във фантастичен филм, коментира изданието.Изграждането на базата е струвало 50 милиона юана (7,47 милиона долара). Тя е изградена с помощта на Центъра за астронавти и Междуконтиненталния комуникационен център на Китай.

Първите посетители са били ученици от гр. Цзинчан, намиращ се на 40 километра от базата. Те изследвали интериора на обходили са заобикалящите базата съоръжения и с удоволствие са изпробвали скафандрите.Следващата година базата планира да приеме и туристи. Ще има тематичен хотел и ресторант. Авторите на проекта разкриха планове да инвестират 374 милиона долара за разширяването му до 67 квадратни километра. Според плановете той ще приема до 2 милиона туристи годишно.