40 американски щати подадоха общ иск срещу фармацевтични компании
Секция: СВЯТ
12 Май 2019 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40 американски щати подадоха общ иск срещу фармацевтични компании

/КРОСС/ Повече от 40 американски щати подадоха иск, с който обвиняват фармацевтични компании в заговор за изкуствено увеличаване на цената на обичайните лекарствени средства. В делото се твърди, че около 20 компании са участвали в определянето на цени за над 100 лекарства, включително такива за лечение на диабет и рак.

Една от обвинените фирми е „Тева Фармасютикълс", най-големият световен производител на генерични лекарства. „Тева", която отрича всякакви нарушения, казва, че ще защити действията си.

Искът, който е следствие на петгодишно разследване, обвинява компаниите, произвеждащи лекарства, че са участвали в престъпна схема за повишаване на цените - в някои случаи с повече от 1000%. Искът бе подаден от главния прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг.

"Имаме убедителни доказателства, които показват, че генеричната лекарствена индустрия е извършила многомилиардна измама на американския народ", каза Тонг, цитиран от Би Би Си. "Разполагаме с имейли, текстови съобщения, телефонни записи и свидетелства на специалисти от компаниите, които смятаме, че ще докажат многогодишен заговор за определяне на цените и разделяне на пазарния дял за огромен брой лекарства."

Представител на „Тева" в САЩ заяви пред медиите, че израелската компания "не е участвала в никакво поведение, което би довело до гражданска или наказателна отговорност." Останалите 19 фирми, замесени в делото, все още не са коментирали твърденията. Според съдебното дело компаниите, произвеждащи лекарства са се уговорили за манипулиране на цените между юли 2013 г. и януари 2015 г. Г-н Тонг заяви, че разследването е разкрило защо разходите за здравни грижи и лекарства, отпускани по лекарско предписание, са толкова високи в САЩ.