Станишев в Каварна: Голямата ни задача е да обърнем европейския кораб към социална Европа
Секция: ПОЛИТИКА
12 Май 2019 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев в Каварна: Голямата ни задача е да обърнем европейския кораб към социална Европа

/КРОСС/ "Нека кажем на хората в България, че имат избор. Ако не харесват статуквото, ако искат промяна, могат да излязат и да гласуват. Така ще покажат ясно, че има промяна на общественото мнение и можем да поискаме предсрочни избори. В момента България няма посока. Имаме правителство на оцеляването. Запушват се дупки и протести. Няма предвидимост и нормална бизнес среда, има бедност и неравенство. А те са основната причина за демографска криза и бягството на хората зад граница. Като държавноотговорна партия, БСП трябва да покаже, че може да изведе страната към нова перспектива."Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев в Каварна, където заедно с Валери Жаблянов присъства на Общобългарския събор и на среща с обществеността. Домакини бяха кметът на общината Нина Ставрева и народните представители Красимир Янков и Даниел Петков.

"Искам да Ви поздравя за това, че пазите тази силна българска традиция и за поредна година организирате Общобългарския събор. Днес над 2000 души и български състави от Украйна и Молдова са тук за събитието. Трябва да укрепваме връзките с българите, които по волята на съдбата живеят в чужбина. Не бива да допускаме те да се чувстват забравени", благодари за поканата Станишев на кмета Нина Ставрева.

Попитан за промяната в Европа, президентът на ПЕС отговори, че "дясното мнозинство доведе до това недоверие в Европа, до отдалечаването от гражданите. Десницата започна да демонтира социалната държава от 2008 г. чрез политиката на ограничения и орязване на социалните разходи. Нашата мисия е да се борим срещу това. Голямата ни задача е да обърнем европейския кораб към Социална Европа"."Имаме план - ясен манифест - Нов социален договор за Европа. В него предвиждаме единен евромеханизъм за формиране на минималната работна заплата, която да е поне 60% от средната, защото в момента наблюдаваме феномена на работещите бедни - хората работят на по две или три работи, за да свържат двата края."

Днес почти половината от българите живеят на ръба на бедността или в тежки материални лишения. Нямало пари за пенсии и за социална политика. А във Варна едно кръгово кръстовище струва 120 млн. лв. - над 30 млн. лв. за 1 км отсечка. Само когато БСП е на власт има последователна политика за увеличаването на доходите", категоричен беше Сергей Станишев.