Опасност от валежи и градушки в следващите дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2019 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасност от валежи и градушки в следващите дни

/КРОСС/ Облачността в понеделник ще е разкъсана. В западната половина на страната ще е значителна с превалявания в следобедните часове. Очакват се и гръмотевични бури. Има опасност от градушки. Вятърът ще е умерен със скорост около 20-30 километра в час. По-силен ще е в западната и централната част на Северна България. Температурите през деня ще са високи - между 18 и 24 градуса. С 2-3 градуса по-хладно ще е по Черноморието.

В планините - облачно и ветровито. Очакват се слаби превалявания с гръмотевична активност в западните планински масиви. Навсякъде максималните дневни температури са с положителни стойности. Вятърът - от умерен до силен със скорости до 40-50 километра в час.

Средиземноморски циклон определя времето над Балканите в следващите дни. Над полуострова преминава студен атмосферен фронт, който ще донесе интензивни локални валежи, гръмотевични бури и по-осезаем вятър през тази седмица. Има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност в следобедните часове с опасност от градушки. Явленията ще са по-интензивни в Западна и Централна България.
В резултат на очакваните валежи са възможни поройни наводнения около някои реки в западната половина на страната във вторник. Опасността засяга теченията на Огоста, Ботуня, Бързия и Златица в Северозападна България, както и реките около София - Перловска и Слатинска.Дневните температури тази седмица обещават трайно затопляне до края на месеца. В края на тази седмица дори очакваме термометрите на много места да отбележат около 30 градуса.