Откриха метод за предотвратяване на метастази на рака
Секция: Здраве
13 Май 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха метод за предотвратяване на метастази на рака

/КРОСС/ Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които усложняват противораковото лечение и влошават прогнозите за здравословното състояние на пациента, съобщи "Сайънс алърт", цитирано от БТА.
Ключова роля в метода имат съединението активин В и рецепторът ALK7. В рамките на експерименти специалисти от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана използвали миши модел на невроендокринен рак на панкреаса и рак на млечната жлеза. Оказало се, че наличието на рецептора ALK7 е свързано с по-малка вероятност от рецидив на заболяването. При това развитието на метастази било потиснато при висока концентрация на ALK7.

Активин В и рецепторът ALK7 участват в сигнални пътища, които принуждават раковите клетки да навлязат във фаза на програмирана смърт - апоптоза. До активиране на рецептора се стига при свързването му с активин В. Известно е, че активините, включително активин В, играят роля за регулиране на растежа и разпространението на клетките, за метаболизма, за гарантиране на имунния отговор и регулиране на менструалния цикъл.
Учените смятат, че са нужни допълнителни изследвания, за да може въз основа на получените резултати да се разработят нови противоракови терапии.