Tърговци разпространяват фалшива козметика в интернет
Секция: ИКОНОМИКА
13 Май 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Tърговци разпространяват фалшива козметика в интернет

/КРОСС/ Над 30 онлайн магазина, предлагащи, фалшива козметика са разбили ГДБОП от началото на годината. Парфюми и гримове- менте се предлагат от търговци, който всъщност не могат да бъдат открити. Козметика със съмнително качество буквално залива интернет.

Парфюми, гримове и кремове се предлагат като оригинални продукти, а вместо тях потребителите получават фалшиви и опасни стоки. Парфюмите са сред най-задържаните и на митницата фалшиви стоки. От началото на годината са разбити над 30 онлайн магазина с фалшива козметика - предимно във Варна и Благоевград. При акцията във Варна са конфискувани над 9500 парфюма на 30 водещи световни търговски марки.

Абсолютно всички са с много ниско качество, наподобяват търговските марки на известни продукти и ощетяват потребителите с ниското си качество, в някои случаи застрашават живота и здравето им. Тези сайтове оперираха на територията на България, освен това имаха секции на гръцки, румънски, английски - така че да могат поръчвани стоки от близките държави в региона. Обикновено тези стоки са произвеждани в Китай и са внасяни от Дубай и Турция, преминават през границата и тук се разпространяват, обясни Явор Колев от ГДБОП.

Измамните сайтове са регистрирани в България, но в тях липсва информация за търговеца. А ако има оставен контакт, при проверка - се оказва фалшив, и на него не може да бъде открит никой.

Трябва да се проверява внимателно произхода и съществуването на такъв тип търговци - с директен контакт, преглед на самия онлайн магазин. Обикновено когато тези реквизити липсват - това трябва да е сигнал за потребителя, че най-вероятно и самият търговец не е с най-чисти намерения, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Оплаквания срещу търговеца откриваме и в коментари на други потребители в социалните мрежи. Проверка в Търговския регистър показва, че фирма с такова име не съществува, а пътят на пратката също се оказва неясен. В измамните сайтове търговците обикновено ни обещават уникални резултати от козметиката. Основен ориентир, по който можем да познаем ментето при козметиката, остава цената, категорични са експертите. А покупките трябва да се правят само от проверени и специализирани магазини и сайтове. Въпреки, че фалшификаторите са изключително прецизни - често ключът към оригинала се крие в надписите и логото. В повечето случаи - рекламираните продукти не са минали клинични тестове и изпитвания. Анализите в лаборатория също трудно могат да докажат дали един продукт е менте или оригинал.