Човекоподобен робот ще управлява следващия руски луноход (видео)
Секция: Наука
13 Май 2019 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Човекоподобен робот ще управлява следващия руски луноход  (видео)

/КРОСС/ Човекоподобен робот ще управлява лунохода, който Русия смята да достави на естествения спътник на Земята с помощта на автоматичната междупланетна станция "Луна-29", съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник от ракетно-космическия отрасъл.
Изстрелването на апарата е планирано за 2028 г. Предвижда се станцията "Луна-29" с роувъра с тегло 1,3 тона да бъде изстреляна от космодрум Восточний с ракета-носител "Ангара-А5В".

Идеята управлението на апарата да бъде поверено на антропоморфен робот се е зародила наскоро. Специалистите отбелязват, че в бъдеще подобни луноходи ще се управляват от космонавти.

Русия разполага с човекоподобният робот "Фьодор", като според експертите именно той ще бъде изпратен на Луната.

"Фьодор" (FEDOR - Final Experimental Demonstration Object Research) е първият антропоморфен руски робот, разработен от Фонда за перспективни изследвания и НПО "Андроидна техника" по поръчка на министерството на извънредните ситуации. Планира се през 2021 г. "Фьодор" да излети в Космоса на новия руски космически кораб "Федерация".
Западните медии обаче алармираха за демонстративно видео, на което се вижда как руският робот "Фьодор" стреля с удивителна точност с два пистолета. Друго видео показва "Фьодор" зад волана на стара УАЗ-ка.

video: https://www.youtube.com/watch?v=HTPIED6jUdU