Започва дарителска кампания за българина, паднал от мост в Пекин
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2019 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва дарителска кампания за българина, паднал от мост в Пекин

/КРОСС/ Приятели на българина Николай Маринов, който преди два месеца пострада тежко при падане от мост в Пекин, започват дарителска кампания за осигуряване на цялостната му рехабилитация. Младият мъж, който прекара около месец в китайска болница и претърпя две животоспасяващи операции, към момента се възстановява в болница в Стара Загора, след като беше транспортиран у нас със съдействието на държавата. Тъй като семейството на Николай е в тежко финансово положение, а дарените досега средства ще стигнат за 2 или 3 месеца рехабилитация, един от приятелите му Веселин Найденов подготвя нова дарителска кампания.
Множество счупвания на краката и ребрата, вътрешни кръвоизливи, две животоспасяващи операции и поне половин година възстановяване - такава е ситуацията на 32-годишния Николай Маринов от плевенското село Беглеж, който заради преумора падна от мост в Пекин, докато се връщаше от работа. Николай живее в китайската столица от няколко години, учи и преподава български и английски език на деца. След инцидента през март и едномесечния му престой в китайска болница, той беше транспортиран до София със самолет, и настанен в Пирогов. След това Николай беше преместен в държавната болница в Плевен, а от началото на май е в болница в Стара Загора. Там му се провежда активна рехабилитация, но здравната каса заплаща само една седмица от нея, разказа неговият приятел Веселин Найденов.

"След изтичане на тази една седмица - той започва да заплаща по 120 лева за всеки ден, в който е в болницата. Като допълнителен разход се явява и 50 лева на дена за майка му, която е постоянен придружител", разказва Васил.

Платената рехабилитация на Николай Маринов се провежда от тази събота. Тя трябва да продължи минимум 5 месеца според предписанията на лекарите. Събраните от досегашната дарителска кампания средства в размер на около 15 хиляди лева ще покрият възстановяването му през следващите 3 месеца, затова приятелите му започват нова кампания. Подготвя се фейсбук страница с информация за мъжа и начините, по които хората могат да помогнат. Един от тях ще бъде чрез дарителската платформа Хелп карма. На името на Николай Маринов вече е открита дарителска сметка.

Информация за дарителската сметка:
ОБЩИНСКА БАНКА, Филиал Плевен
Клиент: Николай Цецов Маринов
БУЛСТАТ/ЕГН: 8705014007
BIC: SOMBBGSF
IBAN: BG91 SOMB 9130 1066 9120 01