Цацаров: Започването на консултации за нов главен прокурор сега е прибързано
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2019 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров: Започването на консултации за нов главен прокурор сега е прибързано

/КРОСС/ Започването на консултации днес, за мен, е доста прибързан процес. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор на Република България.

Той допълни, че е споделил тази своя позиция на президента. И е подчертал, че е важно тези консултации да покажат волята на президента за стриктното спазване на Конституцията и закона - "да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван, като опит за влияние върху първата част от процедурата, свързана с номинация на кандидатури и избор, по която той няма никакви правомощия по Конституция".

Цацаров отбеляза още, че според закона процедурата за избор на нов главен прокурор най-рано може да бъде открита на 10 юли, а най-късно на 10 септември тази година. Гласуването било възможно да се състои в края на октомври, началото на ноември.

Сотир Цацаров коментира и позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова изразена в Асеновград за правомощията на главния прокурор. По думите му тя заявила, че безконтролната власт на главния прокурор трябва да се редуцира и това да стане преди да се извърши избора за нов ръководител на прокуратурата. Цацаров постави и въпроса за това защо Нинова не е повдигнала тази тема преди година или пет месеца, а точно сега.

Според Сотир Цацаров нямало съвпадение в позицията изразена от Корнелия Нинова и тази на държавния глава. Президентът бил изразил ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени със статута на главния прокурор да бъдат обсъждани те трябва да се случат при вече избран главен прокурор който да представлява професионалната общност и интересите й.Сотир Цацаров изразил позицията, че за промените в правомощията на главния прокурор и статута на шефовете на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния апелативен съд (ВАС), трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия (ЕК). По думите му нямало място вече за институционален инат и доводи, ако това е цената за излизане от Механизма за проверка, тя трябвало да бъде платена. "А и тя трябва да бъде платена, за да се създаде някакъв механизъм, и то съвсем действен, на контрол", допълни Цацаров.
Главният прокурор съобщи, че до три седмици Министерството на правосъдието ще внесе законопроект в НС за промени в Закона за съдебната власт отнасящи се към контрола и разследването на главния прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

Главният прокурор каза още, че следващата седмица ще постави на прокурорска колегия въпроса за начална дата на започване на процедура за избор на нов главен прокурор, а колегията ще представи предложението си на пленума на ВСС.