Майк Помпейо пристига в Сочи за среща със Сергей Лавров
Секция: Русия
14 Май 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майк Помпейо пристига в Сочи за среща със Сергей Лавров

/КРОСС/ Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо пристига в Сочи за среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Очаква се Помпейо да бъде приет и от президента Владимир Путин. Ситуацията на Корейския полуостров, Венецуела, Сирия, Афганистан и ядрената сделка с Иран са сред темите, които ще бъдат обсъдени на днешните преговори в Сочи. 

Вчера Сергей Лавров заяви, че очаква от Помпейо да разбере как американците планират да излязат от кризата, която създадоха с едностранното си оттегляне от споразумението с Техеран. Контролът над въоръженията и бъдещето на изтичащия догодина руско-американски Договор за стратегическите настъпателни оръжия също са в дневния ред на предстоящите преговори. Очаква се да бъдат обсъдени и възможностите за нова среща между президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Руският президент Владимир Путин ще посети днес най-големия изпитателен център на руските въздушно-космически сили, преди да приеме американския държавен секретар Майк Помпейо. „Държавният глава ще присъства на демонстрация на военновъздушна техника и на перспективни оръжия“, уточнява в декларация руското президентство. Демонстрацията ще се състои в Държавния летателно-изпитателен център на министерството на отбраната на Русия в Астраханска област.

Владимир Путин редовно рекламира руската военна техника. Този път той ще присъства на демонстрация в деня, в който ще има среща с американския държавен секретар в Сочи, в момент, когато темата за разоръжаването се превръща в един от поводите за разногласия между Москва и Вашингтон, отбелязва Франс прес.