Разузнаването на Германия предупреди за атаки на ИДИЛ в Европа
Секция: СВЯТ
14 Май 2019 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разузнаването на Германия предупреди за атаки на ИДИЛ в Европа

/КРОСС/ Германското външно разузнаване предупреди, че терористичната организация „Ислямска държава“ може да организира атентати в Европа, съобщи Дойче веле.

За пръв път директорът на Федералната служба за защита на конституцията (BfV) Томас Ханделванг беше домакин на годишния симпозиум на службата за външно разузнаване в Берлин.

Ханделванг предупреди, че никой не трябва да се заблуждава от военния разгром на „Ислямска държава“ в Сирия. Организацията продължава да действа, като пример са атентатите в Шри Ланка, където загинаха стотици.

"Продължава разпространението на пропаганда от привържениците на „Ислямска държава“ и тази пропаганда призовава за атаки срещу цели на Запад", каза директорът на BfV.

На срещата на разузнавачите беше засегната и темата за крайнодесния и крайнолевия екстремизъм.

"Крайнодесните се възползват от определени проблеми, за да се доближат до граждани, които не са техни привърженици и да отровят атмосферата с пропаганда и дезинформация", заяви Ханделванг.

Ксенофобските протести в Кемниц след смъртта на германец са типичен пример, смята шефът на BfV. Заподозрените бяха иракчанин и сириец, а протестите продължиха с дни.