„Комерсант“: Русия и Китай „смъмриха САЩ“
Секция: Русия
14 Май 2019 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Комерсант“: Русия и Китай „смъмриха САЩ“

/КРОСС/ Министрите на външните работи на Русия и на Китай, Сергей Лавров и Ван И, си отправиха взаимни похвали в Сочи и смъмриха САЩ, обобщава в. "Комерсант".

Висшите дипломати отбелязаха твърде високото, "исторически рекордно" равнище на двустранното сътрудничество и обвиниха САЩ в санкционен натиск и генериране на кризи, пише руският ежедневник. Те направиха тези изявления в навечерието на насрочената за днес среща на Лавров с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, изтъква "Комерсант".

Според руската делегация преговорите с китайския външен министър, чиято страна води със САЩ било все още ожесточен търговски спор, било вече истинска търговска война, не са планирани специално така, че да предшестват руско-американската среща. "Това е съвпадение, макар че трябва да признаем - доста символично", коментира неназован високопоставен руски дипломат.

"Комерсант" обаче обяви, че срещата между Лавров и Ван И е изглеждала като артилерийска подготовка за визитата на американския държавен секретар.

Според източници, присъствали на руско-китайския разговор при закрити врата, гостите от Пекин се изказали доста критично спрямо САЩ с оглед последните решения на Вашингтон да вдигне митата върху стоките, внасяни от Китай.

Обичайно твърде сдържан в оценките за разлика от Лавров, свикнал да критикува Съединените щати, този път китайският външен министър не скри даже пред публика недоволството си от политиката на Вашингтон, се казва в материала.

"Днес клеветата и очернянето са един от методите за провокация. Може да се окаже, че щом подобни клевети и лъжи прозвучат сто пъти, накрая може да се възприемат като факт. Това не е добре. Колкото по-голяма е държавата, толкова по-голяма отговорност има тя, но, за съжаление, сега колкото по-голяма е една държава, толкова по-своеволно се държи тя", заявил китайският външен министър, цитиран от "Комерсант".

"Не бях виждал такова раздразнение никога преди", посочва събеседник на вестника.

Друг преговарящ заявява, че не вижда тук нищо чудно: "Трудно се реагира другояче на такъв натиск (от страна на Вашингтон)".

"Комерсант" цитира и високопоставен източник от руската делегация, изразил задоволство от преговорите - според него конфликтите на Русия и на Китай със САЩ "тласкат двете страни към сближаване, за да се противопоставят заедно срещу този курс".

Съответно "с гаранция ще се състои посещението в Русия на председателя на КНР Си Цзинпин, планирано за началото на юни", прогнозира всекидневникът.