Ето какво се случва с монетите, които хвърляте във фонтаните
Секция: Туризъм
14 Май 2019 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ето какво се случва с монетите, които хвърляте във фонтаните

/КРОСС/ По отношение на фонтана "Треви" в Рим има отдавнашна традиция: ако застанете с гръб към фонтана и хвърлите монета над лявото си рамо, ви е гарантирано, че ще се върнете в Рим.

Всеки ден хиляди хора практикуват този обичай, което води натрупване от монети на стойност около €13 000 седмично, и почти €900 000  годишно.

Толкова много монети се натрупват, че всеки ден католическата благотворителна организация Caritas отделя час за събирането им от фонтана и раздаването им на хората в нужда.

Те дори отвориха супермаркет с намалени цени през 2008 с парите, събрани от фонтана.

Докато фонтанът "Треви" се налага да бъде почистван всеки ден, други прочути фонтани събират "плячката" на всеки няколко месеца. 

Езерцето в Bellagio в Лас Вегас например събира около $12 000 годишно, и в него се използва много ефективна система за почистване.

Гигантска прахосмукачка се използва за изваждане на всичко от дъното на езерото. Според Review Journal, парите се пресяват и после се поставят в бетонобъркачка с кърпи, които да почистят и изсушат монетите. Подобно на фонтана "Треви", Bellagio даряват парите на некомерсиални организации като Habitat For Humanity.

За сравнение, фонтаните в Mall of America в Минесота събират около $2000 месечно под формата на хвърлени монети, които се даряват на благотворителни и некомерсиални организации.

Фонтаните във всичките 24 кафенета Rainforest носят около $25 000 годишно, които се даряват за екологични каузи. 

А фонтаните на Disney World са събрали монети на стойност $18 000 през 2014 г., като всички те са били дарени за деца в приемни семейства.

Сред другите любопитни факти за фонтаните е и това, че мемориалът на жертвите от атентата на 11 септември 2001 г. е събрал дребни монети на стойност близо $3000, въпреки че не е разрешено хората да хвърлят монети там. Фонтанът в Брайънт Парк пък събира около $3400 годишно, като сумата почти покрива разходите за събирачите на монети от дъното му.

Любопитно е, че чикагският фонтан "Бъкингам", един от най-големите в света, събира само около $200 годишно.