Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор на Webit 2019
Секция: Технологии
15 Май 2019 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор на Webit 2019

/КРОСС/ Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор - това не е реквизит от фантастичен сюжет, а това са реални открития. При това днес можеха да бъдат видяни в София - в рамките на технологичния фестивал Webit 2019. Тази година форумът за иновации и предприемачество събира у нас 15 хиляди делегати от 120 страни.

Хармъни е първият робот компаньон, който успешно наподобява реална фигура на човек и дори има силиконова кожа. Може да общува и се приспособява към характера на притежателя си. „Можете да настройвате нейния характер - по-разговорлива, по-забавна, по-наивна,също да изберете външния й вид. Хармъни би могла да се използва за здравни грижи, като секретарка, като рецепционистка", казва Гаил Линдрот.

Хармъни е една от десетките иновации, които стават част от технологичния Webit фестивал. Сред новостите тази година са и кибер обувките. С тях изпитваме усещане, че тичаме виртуално, докато всъщност не сме се поместили от стола си.

„Искаме да покажем на хората как ние променяме живота им. Когато казвам, че в бъдещето няма професия, наречена шофьор, те не разбират какво това означава. Когато видят обаче летящия мотор ще разберат, че бъдещето се случва сега и да развият способности, които ще им помогнат да бъдат успешни", заяви д-р Пламен Русев изп. директор на фондация Webit и създател на фестивала.

„За нас българите, освен всичко друго, Webit е и гордост. Webit доказа нещо много важно - че в областта на иновациите няма малки и големи държави, а такива с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще", каза президентът Румен Радев.

След 11 години у нас - догодина домакин на Webit ще бъде испанският град Валенсия. Целта е събитието да бъде в още по-големи мащаби.

„27 европейки града се борят за нещо, което се нарича иновация и е създадено в този град - това е поредното доказателство за нашето послание - София е дигитална столица", добави д-р Русев.