Главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл се срещна с медиите България
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2019 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл се срещна с медиите България

/КРОСС/ На 14-ти май 2019 г., вторник, в София се проведе среща с представители на медиите, на която присъстваха Андре Каланцопулос, Главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), Мариан Залцман, Старши вицепрезидент глобални комуникации на компанията, Христос Харпантидис, Управляващ директор за Югоизточна Европа и Джордж Маргонис, Генерален мениджър на Филип Морис България.
Противно на общото мнение, никотинът не представлява първопричина за развитие на заболяванията, свързани с пушенето. Проблемът се крие в някои от токсините, които се съдържат в дима и които се образуват при горене на тютюна. Това е причината продукт, при който горенето е елиминирано, да има потенциала да доведе до подобрение на общественото здраве. Бездимната алтернатива на цигарите, създадена от Филип Морис Интернешънъл, вече се ползва от над 7 милиона напълно преминали на нея пълнолетни бивши пушачи в 47 страни по света.

Следващата голяма стъпка е да убедим оставащите 1.1 милиард пълнолетни пушачи, че за тях има по-добър избор от това да продължат да пушат. Господин Каланцопулос заяви, че трябва да спре дебатът затова дали да съществува по-добрата алтернатива на цигарите. Основният въпрос е как да окуражим тези, които в противен случай биха продължили да пушат, да преминат на тях и как най-добре да имплементираме правила, които да държат младите хора и непушачите далеч от всякакви продукти, съдържащи никотин и тютюн. Технологиите и науката днес дават възможност за реално подобрение в областта на общественото здраве, но това налага голяма промяна в начина, по който възприемаме темите, свързани с тютюн и никотин.
„Надявам се, че регулаторите по целия свят, заедно с НПО, организациите за опазване на общественото здраве и други, ще започнат да създават правила, които да допринесат за позитивна промяна в интерес на хората, които пушат, на близките им и на общественото здраве като цяло", каза Господин Каланцопулос. „Бездимните продукти имат огромен потенциал за общественото здраве. Важно е този потенциал да бъде доказан чрез сериозни научни изследвания и пълнолетните пушачи да получат точна информация, която да им даде правилната причина да се откажат от цигарите завинаги."

ФМИ лансира глобална инициатива, наречена #UnsmokeYourWorld (UYW), която има за цел да стартира дебат и да повиши информираността за по-добрите алтернативи, които имаме на разположение с помощта на науката и иновациите. Мариан Залцман, Старши вицепрезидент корпоративни комуникации, обяви по време на срещата, че с тази инициатива „ФМИ цели да отключи желанието у хората за диалог. За успеха на инициативата е ключово да включим в разговора всички - пушачите, техните близки, регулаторните органи. В Unsmoke става дума за споделяне, за това какво искаш да кажеш на човека до теб", каза Мариан Залцман.
Господин Каланцопулос сподели, че 70% от хората, закупили IQOS, не се връщат обратно към цигарите и това е обещаващо. „Ние трябва често да се връщаме при хората, да говорим с тях отново и отново, за да им помогнем да премахнат дима от живота си завинаги, което е една от целите на UnsmokeYourWorld."
Господин Христос Харпантидис, Управляващ директор за Югоизточна Европа, коментира голямата трансформация, през която компанията преминава. Той даде пример с гръцкия клон на Филип Морис, Папастратос, който спря да произвежда цигари след 88 години. Сега компанията се счита за „90 годишен старт-ъп", който преминава през огромна вътрешна и външна трансформация. Господин Харпантидис сподели, че „хората вътре и извън компанията приеха и подкрепиха мисията за бъдеще без дим, като нашите служители са нашите най-силни посланици."
Джордж Маргонис, Генерален мениджър на Филип Морис България, сподели, че ползвателите на IQOS в България са повече от 150 000. Добра тенденция е и навлизането на все повече компании в новата категория. Тези факти показват очевидното - пушачите имат интерес да преминат на по-добра алтернатива от цигарите, като по този начин се създава нова категория продукти, съдържащи никотин.
Господин Маргонис даде информация и за бъдещите инвестиционни намерения на компанията в България. ФМИ планира тази година да открие нов център за обслужване на клиенти в партньорство с доставчика на услуги Консентрикс. Центърът ще подпомага обслужването на нашите клиенти в ЕС и растежа на бизнеса ни в региона. Стартирането на центъра за обслужване на клиенти в България се планира за третото тримесечие на 2019 г. и първоначално ще обслужва клиентите у нас с помощта на 100 служители, като има възможност този брой да бъде удвоен в следващата една година.

Посещението на ръководството на ФМИ в България беше свързано с участието им в Пленарната сесия на форума за иновации и технологии Webit Europe 2019. Господин Каланцопулос изнесе реч, посветена на мисията на компанията да премахне дима. „Подобна радикална промяна няма да се случи за един ден. За Филип Морис тя изисква пълна промяна на целия бизнес модел. На практика се превръщаме в компания, чийто двигател са технологиите и електрониката, като ние променяме бизнеса си из основи. Не знам за друг бизнес, който е предприемал подобна трансформация", заяви Каланцопулос по време на събитието.
Над 80% от разходите на компанията са насочени към научноизследователска и развойна дейност свързана с бездимните изделия. „Това не е маркетингов трик, а истински ангажимент за промяна", добави Изпълнителният директор на международната компания.
Преди две седмици Американската агенция по храни и лекарства (FDA) позволи на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) да продава системата за нагряване на тютюн IQOS в САЩ. Това ключово решение е следствие от обстойна и сериозна оценка на заявлението на компанията за разрешение за продажба на ново тютюнево изделие, продължила две години. ФМИ внесе за разглеждане обстойна научна документация в подкрепа на своето заявление за разрешение за продажба, като това се случи паралелно с подаденото заявление IQOS да бъде категоризиран като тютюнев продукт с модифициран риск, което все още се разглежда от агенцията.
„Скорошното решение на Американската агенция по храни и лекарства да позволи продажбата на IQOS в САЩ, вторият най-голям пазар в света, е ключово за ФМИ, но пред нас има дълъг път. Днес близо 7.3 млниона пълнолетни пушачи по света спряха да пушат и преминаха на нашата система за нагряване на тютюн. Това е истински напредък, но усилията ни трябва да продължат. Нашата цел е до 2025 г. 30% от настоящите пълнолетни пушачи, които не искат да се откажат, да преминат на по-добри алтернативи", допълни господин Каланцопулос.