Тарифите и обхватът на пътищата с тол такса ще бъдат обсъдени на среща при премиера
Секция: Автомобили
16 Май 2019 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тарифите и обхватът на пътищата с тол такса ще бъдат обсъдени на среща при премиера

/КРОСС/ Обхватът на пътищата, за които ще се плаща тол такса, и размерът на тарифите ще бъдат обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов с превозвачите днес. Това съобщи на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
След поредица от срещи с транспортния бранш и на експертно ниво доближихме позиците по отношение на обхвата, на тарифите и други детайли, каза зам.-министърът. Целта е да имаме справедлив модел на тарифиране и да спазим европейския принцип, който натоварва да плаща повече, обясни Нанков. Искаме да създадем необходимите условия за развитие на транспортния бранш, но и да не лишаваме пътния сектор от ресурс за ремонт и рехабилитация. Всеки компромис по отношение на обхвата и тарифата ще влияе в дългосрочен план върху качеството на пътищата и изграждането на автомагистралния пръстен, заяви още заместник-министърът.
Фалшива новина и спекулация са тиражираните публикации, че офшорна фирма ще събира тол таксите, категоричен е Нанков. Той напомни, че режимът за избор на Национален доставчик на услуги (НДУ) за събиране на пътни такси е регистрационен и на 14 май т. г. Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договор с втори доставчик. Той ще влезе в сила след доказване на функционална и оперативна съвместимост от страна на кандидата. Докато не се докаже съвместимост, договор няма и може изобщо да не стане факт, обясни Нанков. Заместник-министърът подчерта, че регистрираният доставчик е с изцяло българско участие и пари от България през офшорни фирми няма да изтичат, каквито внушения днес бяха направени.
Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски посочи, че съгласно Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, министърът на финансите издава заповед със списък на държавите, които са с преференциален данъчен режим и Кипър не е в този списък. Това е първата фалшива новина, заяви Терзийски, а втората е, че дружеството не е с българско участие, което не е вярно и това може да бъде проверено от всеки. "Тъй като се появиха и спекулации, че представители на корпоративни структури управляват тол системата, искам да заявя ясно и категорично - тол системата се управлява от оператора АПИ, не от Лилана и други известни или неизвестни имена", заяви председателят на УС на АПИ.