2019-сантиметрова черга ще изтъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Май 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 2019-сантиметрова черга ще изтъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив

/КРОСС/ В Пловдив започва традиционният пролетен панаир на занаятите. За първи път ще се проведе и фестивалът "Споделени нишки", по време на който майстори-тъкачи ще изработят черга с дължина 2019 сантиметра.

Чергата, символизираща домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, ще се тъче от майсторите няколко дни на централната пешеходна улица. Пловдивчани и гостите на града също ще могат да се включат под вещото им ръководство. Последните 19 сантиметра от чергата ще бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът.

Ще има и работилници в Стария град , където децата ще могат да научат повече за тъкачеството. Там своите умения ще демонстрират и гостуващите на фестивала майстори ножари.

Близо 70 ще са участниците в пролетния панаир, като те ще демонстрират над 20 занаята , сред които шапкарство, художествена обработка на дърво, изработване на изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене, кошничарство, художествена керамика и металопластика .