Новият детски сериал „Островът на сините птици“ тръгва по БНТ от 1 юни (видео)
Секция: Шоубизнес
16 Май 2019 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият детски сериал „Островът на сините птици“ тръгва по БНТ от 1 юни (видео)

/КРОСС/ „Мечтата ми беше да направя филм за деца" - сподели режисьорката Кристина Грозева по време на предпремиерната прожекция на новия сериал на БНТ „Островът на сините птици". Утвърденият творчески тандем Грозева и Петър Вълчанов, чието дело са едни от най-награждаваните съвременни български филми „Урок" и „Слава", стоят и зад новия проект, продуциран от обществената медия. Първата публична прожекция събра в „Кино Култура" журналисти и хора на изкуството с творческия екип и актьорския състав на сериала, чиято телевизионна премиера ще бъде на 1 юни от 19:00 ч. по БНТ1.

От дълго време в българския ефир не се е появявал подобен приключенски филм за цялото семейство с участието на деца. Носталгията по филми-класика като „Синьо лято", „С деца на море", „Войната на таралежите" пролича и по време на прожекцията на първия епизод от „Островът на сините птици", който публиката посрещна с приповдигнато настроение и много аплодисменти. В сериала на БНТ участие взима и любимия на поколения зрители актьор Михаил Мутафов, който изиграва първата си роля в детски филм преди почти половин век именно в „С деца на море".

Малките герои от сериала: Ники (в ролята - Матей Бърнев), Алекс (в ролята - Деян Профиров), Армандо (в ролята - Калоян Христов), Габриела (в ролята - Ирина Вълкова) и Зоица (в ролята - Антониа Димитрова) срещнаха първите си почитатели. Част от децата изпълняват и песента, написана специално за филма, която вече обещава да се превърне в новия музикален хит сред подрастващите това лято. Композитор е Христо Намлиев, а текстът е на Веселка Кунчева.

Зрителите на обществената медия ще имат възможност да гледат осемсерийния филм „Островът на сините птици" четири поредни уикенда от 1-ви юни от 19:00 ч. по БНТ1. Повторенията на епизодите ще бъдат по БНТ2 от 15 юни в съботните дни от 16:00 ч. Всички епизоди ще могат да бъдат гледани и през официалния YouTube канал на сериала: https://www.youtube.com/channel/UCMjT0mNFtqZ23Q39XNON8Pw/featured

video: https://www.youtube.com/watch?v=oG6sBCF4QzI