Вандали унищожили безценни рисунки в пещера Магурата?
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2019 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вандали унищожили безценни рисунки в пещера Магурата?

/КРОСС/ Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата. Това съобщение се появи във Facebook групата "Пътеводител на пътешественика". Кметът на Белоградчик Борис Николов обаче опроверга тази новина и я определи като фалшива.Пред БНР Николов беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщенията в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

Доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките, заяви: "Тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди т.нар. "Ловна сцена", която е една от най-известните, може би на 5-6 м от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати, което, разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата".

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов. Праисторическите рисунки изобразяват предимно ловни сцени, слънчево-лунен календар, сцена на плодородието и отделни рисунки.