Конфедерацията на автобусните превозвачи: Предупредихме за шоково поскъпване на билетите и транспортните услуги
Секция: Автомобили
17 Май 2019 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конфедерацията на автобусните превозвачи: Предупредихме за шоково поскъпване на билетите и транспортните услуги

/КРОСС/ Нов вариант за обхвата и цените на тол системата ще бъде обсъден до няколко седмици. За това се разбраха на среща премиерът Бойко Борисов и превозвачите, след като от бранша атакуваха държавата заради предложения размер на тол таксите. Те предупредиха за шоково поскъпване на транспортните услуги, стоките и билетите за междуградските автобуси.

Първоначалните планове бяха още от 16 август автобусните и тежкотоварните превозвачи да плащат за изминато разстояние, а не както досега - с време. След срещата стана ясно, че реално новите тол такси ще се плащат от ноември, а за тези три месеца системата реално ще бъде тествана с бордовите устройства, които ще се монтират във всеки автобус и тир.

На този етап сме доволни от факта, че постигнахме договаряне. Беше много важно да има реално тестване на системата. Така ще видим в реални условия как ще се случат нещата и какви суми ще бъдат необходими. Периодът между 16 август и 16 ноември ще бъде тестов. Системата ще работи, но няма да се заплаща, заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Според члена на Съюза на международните превозвачи Георги Цанков справедливият вариант за превозвачите е немският модел. „При него таксите са определени по различни начини, в зависимост от размера на тежкотоварните превозни средства. При сегашния вариант транспортната услуга ще се оскъпи с повече от 35%. Цената на пътната такса надвишава цената на горивото на километър. Никъде в Европа не е така", коментира Цанков.

Магдалена Милтенова поясни, че размерът на таксите за различните населени места ще бъде различна.