Тайван узакони гей браковете
Секция: СВЯТ
17 Май 2019 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайван узакони гей браковете

/КРОСС/ Тайван узакони гей браковете, превръщайки се в първата азиатска страна, която предприема тази стъпка. През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.

Стотици поддръжници на еднополовите бракове се събраха под проливния дъжд около сградата на парламента в тайванската столица Тайпе, докато депутатите обсъждаха три различни законопроекта. В крайна сметка народните представители приеха най-либералния. Той дава на гей двойките всички права, свързани с данъчно облагане, застраховане и попечителство над деца.
След гласуването президентът на Тайван Цай Инуън написа в Туитър: „Направихме голяма крачка към истинска равнопоставеност, направихме Тайван по-добра държава."

Първото по рода си в Азия законодателство влиза в сила на 24 май.

През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.
Общественото движение, насочено към приемането на връзките между гейове и лесбийки в Тайван започна през 90-те години, когато лидерите на управляващата в момента
Демократична прогресивна партия подкрепиха каузата, за да помогнат на страната да се отличи като самоуправляваща се демокрация с жизнено гражданско общество.

Въпреки че на острова има многобройна гей общност, а годишният й парад е най-големият в Азия, тайванското общество е разделено по въпроса за правата на еднополовите двойки.

На спорен референдум през ноември миналата година 67 процента гласуваха против гей браковете.