Алпинистът Иван Томов почина само ден, след като изкачи връх Лхотце
Секция: СПОРТ
17 Май 2019 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алпинистът Иван Томов почина само ден, след като изкачи връх Лхотце

/КРОСС/ Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха пред БНР от фирмата-организатор на експедицията.

Това се случва ден, след като 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Той е стъпил на върха, висок 8516 метра, в 9.40 ч. в четвъртък, като е достигнал до него заедно с рускинята Настя Рунова. Не е използвал бутилиран кислород и помощ от шерпи.Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Пред "Хоризонт" той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

Това е второ българско изкачване на четвъртия по височина връх на земята без кислород. Първият е Христо Проданов през 1981 година, който загина след като стъпи на Еверест през 1984-а.

За 34-годишния Иван Томов, който от години живееше в Англия, Лхотеце беше трети осемхилядник. През 2014 г. той изкачи Броуд Пик в Пакистан заедно с Боян Петров. През 2015-а пък е участник в злощастната експедиция към Нанга Парбат, когато разбойници, представящи се за талибани, разстреляха 10 алпинисти.

Другият българин, стъпил на 8-хилядник тази седмица - Атанас Скатов пък е успял да слезе от Канчендзьонга (8586 м) до базовия лагер на 5500 м сам, като е преодолял над 3000 м отрицателна денивелация.