Италия разследва Гугъл за доминиращо положение
Секция: Технологии
17 Май 2019 18:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия разследва Гугъл за доминиращо положение

/КРОСС/ Италианският орган за защита на конкуренцията съобщи днес, че е започнал разследване за евентуална злоупотреба с доминираща позиция на пазара срещу американския гигант Google и компанията майка Alphabet, предаде AFP, цитирана от БТА.

Подозренията са, че е компанията е отказала да включи приложение, свързано с електрическите превозни средства, за да облагодетелства Google Maps. Според антитръстовия орган "Google, чрез операционната си система Android, има господстващо положение на пазара на операционни системи за интелигентни устройства (телефони, таблети) и е отказал да включи в приложението си Android Auto приложението Enel X Recharge, разработено от италианския енергиен гигант Enel. То цели да предостави на потребителите информация и услуги за презареждането на батерии на електрически автомобили.

От своя страна Android Auto позволява на собствениците на смартфони с операционна система Android да използват "по лесен и сигурен начин някои приложения, когато шофират", напомня органът.

"Изглежда в интерес на Google е да защитава и укрепва приложението си Google Maps, което предлага широка гама от услуги на потребителите, сред които има и информация за локализиране на местата за презареждане на електрическите автомобили", посочи антимонополният регулатор.

Служители на антитръстовия орган заедно с инспектори от финансовата полиция вчера извършиха проверки на офисите на Google и Alphabet.

Процедурата трябва да продължи една година.

Още през април италианският орган за защита на конкуренцията съобщи за започване на разследване срещу американския гигант Amazon за евентуална злоупотреба с доминираща позиция в онлайн търговията и логистиката.